Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na sklonku měsíce února se Ranč Kocanda rozrostl o dalšího obyvatele. Je to dvouletý velbloud Paša! kun-2.gif   Domácí formy velblouda se liší od svých divokých předků jen málo. Původní domovinou velblouda dvouhrbého je Střední Asie. Zbytky divoké populace se dnes nacházejí v prostoru jezera Lob - Nor (srovnej s koněm Převalským). Jeho domestikovaná forma - velbloud domácí - je rozšířena ve Střední, Přední a Malé Asii. Velbloud byl domestikován mongolskými národy ve 3. - 2. tisíciletí př. Kr.
Velbloud je značně vysoký, statný přežvýkavec s malou hlavou na mohutném krku. Dosahuje výšky do dvou a půl metru, délky do tří a půl metrů. Srst je nerovnoměrná, na krku přechází do hřívy. Velbloud je zásadně býložravý, není vybíravý.  Velbloud se chová především pro dopravu břemen, dále také pro maso a mléko. Hodí se ale i k jízdě osob. Velbloudí vlna dosahuje značné kvality zejména v Jižní Americe. Velbloud je velmi rychlý a vytrvalý běžec, dokáže ujít až 175 km za 12 hodin. Normální cestovní rychlost velblouda je kolem 4 km/h, ale  dokáže překonat i hranici 60 km/h. Velbloud dvouhrbý je mimořádně odolné a otužilé zvíře, pověstné svou schopností přečkávat dlouhou dobu bez pití.


Klikni na obrázek pro zvětšení

 

vetvicka.gif